Tickets

Interview met levende woestijnrocklegende Mario Lalli  - ''Op Mañana Mañana wordt de zomer gevierd!''

gepubliceerd op 20 maart 2020

Yawning Man sloot de vrijdag van Mañana Mañana 2019 af op podium De Veranda. Bandleden Mario Lalli en Gary Arce stonden aan de basis van bands als Queens Of The Stone Age en Kyuss. Bands waarin ze als inspirator, muzikant en songwriter meewerkten aan albumklassiekers als ‘Songs For The Deaf’, ‘Rated R’ en ‘WelcometoSky Valley’. Drummer Bill Stinson speelde in bands met o.a. voormalig Black Flag gitarist Greg Ginn 

Het was bijna niet te beschrijven wat voor een eer het was om deze enorm invloedrijke muzikanten te mogen ontvangen op ons bescheiden festivalletje. Als klap op de vuurpijl konden we het ook nog eens uitstekend vinden en hielden we contact. Tijd voor een gesprek met de ‘godfather’ van de woestijnrock Mario Lalli.   

Wat zijn jouw eerste gedachten als je terugkijkt op jullie optreden op Mañana Mañana?  
Wat mij opviel was dat het veel meer was dan een muziekfestival. Het leek meer op een samenkomst van gelijkgestemden die samen de zomer vierden. Het programma-aanbod was zo enorm divers en leek samengesteld te zijn om de sfeer extra te verhogen. We hebben opgetreden voor enorm veel mensen die nog nooit eerder onze muziek hadden gehoord. Ik zag ze dansen en ik merkte dat iedereen echt stond te genieten. Het mooiste vond ik alle verschillende mensen bij ons voor het podium. Zowel wat betreft leeftijd, afkomst of wat dan ook.   

Dank voor alle complimenten, maar je kunt vast wel iets bedenken wat je anders zou doen. 
Nou, anders doen niet zo zeer, maar een klein podium waar kinderen lawaai kunnen maken op allerlei rare instrumenten lijkt mij een leuke toevoeging.    

Wij ervaren een sterke connectie met de regio en omgeving waar wij Mañana Mañana organiseren. Yawning Man lijkt onlosmakelijk verbonden met de Californische woestijn. Kun je hier iets meer over vertellen?  
Dat klopt inderdaad. De woestijn is onze grootste inspiratiebron. In het verleden gingen we ook vaak met een busje vol instrumenten en versterkers naar afgelegen plekken om te ‘jammen’. De grote open ruimte en de vrijheid die in de lucht hing, was van directe invloed op ons transparante en filmische bandgeluid. Daarnaast is de woestijn van grote invloed op ons artwork en gebruiken wij allerlei locaties als titels van albums of nummers.   

Hoe is het om in een instrumentale band te spelen? 
Het is heerlijk om je volledig te kunnen focussen op het bespelen van je instrument en om de vrijheid te hebben om bepaalde stukken flink uit te rekken. Ik hou zeker van bands waarin gezongen wordt (Mario is naast bassist van Yawning Man ook zanger/gitarist van FatsoJetson – RED), maar zonder de tekstuele structuur en een gebruikelijke couplet- en refreinopbouw lijkt de muziek veel meer open voor interpretatie. Het draait dan meer om het hart in plaats van het hoofd.   

Hoeveel ruimte is er binnen de muziek van Yawning Man voor improvisatie? 
Heel erg veel. Dat zijn voor ons drieën de momenten van pure expressie. Wij gebruiken onze nummers om op verder te bouwen en sommige songs blijven daardoor veranderen en groeien. Yawning Man klinkt hierdoor geen enkele avond hetzelfde. En dat is een zeer bevredigende gedachten voor ons.   

Jullie spelen alle drie naast Yawning Man nog in andere bands en projecten. Is het moeilijk om al jullie activiteiten te combineren en welke prioriteit heeft Yawning Man voor jullie?  
Yawning Man is zonder twijfel onze creatieve prioriteit. Maar we houden ervan om bezig te blijven en samen te spelen met veel verschillende muzikanten. Gary is op dit moment bijvoorbeeld bezig met een project getiteld Big ScenicNowhere. Dit is een samenwerking tussen hem en Bob Balch van Fu Manchu. Op hun nieuwe album werken ze samen met onder andere Nick Oliveri (Queens Of The Stone Age), Per Wiberg (Opeth) en Alain Johannes (ThemCrookedVultures). Een soort van all star-bezetting dus, met muzikale vrienden die we al lang en goed kennen. Maar Yawning Man is en blijft onze belangrijkste band.   

Zien we jullie nog eens terug op Mañana Mañana?  
We komen heel erg graag nog een keer terug. En als we niet kunnen optreden, dan wel als bezoeker!  

Macedonian Lines’ is het nieuwste, prachtige album van Yawning Man. Meer informatie, muziek, tourinformatie en social media links op www.yawningman.com