Tickets

Muziekdocu’s voor een regenachtige middag

gepubliceerd op 29 september 2019

Er is niks mooier dan muziek luisteren. Maar muziekdocu’s kijken krijgt een goede tweede plek. Bij voorkeur op een regenachtige middag in het najaar met de houtkachel aan en het geluid van de tv of laptop vol gas over de stereo. Hier 10 kijktips, veel plezier!

1. Dig!
Deze ‘fly on the wall’ documentaire registreert de haat-liefderelatie tussen Courtney Taylor (The Dandy Warhols) en Anton Newcombe (The Brian Jonestown Massacre). Het contrast tussen beide wordt steeds groter: wereldhit scoren versus verpieteren in een drugshol. Soort van RTL Boulevard maar dan met goede muziek. Te zien op Youtube.

2. Some Kind Of Monster
Een documentaire die pijn doet aan je ogen, zéker als je metalfan bent. Je ziet volwassen metalmiljonairs zich als verwende blagen gedragen en je vraagt je af: waarom wil je dit als band in godsnaam met de wereld delen? Deze docu is ontdaan van werkelijk iedere vorm van zelfspot of ironie en het resultaat is tenenkrommend prachtig. Hoogte/dieptepunt: drummer Lars Ulrich die giechelt als een kind wanneer hij een schilderij uit zijn collectie voor 5 miljoen dollar verhandelt. Te zien op Netflix.

3. Metal: A Headbanger’s Journey
‘Nobody says: yeah I was really into Slayer that one summer,’ was getekend: Rob Zombie. Klopt als een bus! Deze docu staat bol van goede verhalen van zo’n beetje álle kopstukken uit de scene en waardevol kijkvoer voor metalheads én mensen die geen reet begrijpen van metal en dat willen veranderen.

4. 20.000 Days on Earth
Nick Cave viert 20.000 rondjes om de zon met een verhaal over inspiratie. Puur goud zijn de momenten als hij lekker zit te sprèkken met zijn trouwe compaan Warren Ellis over bijvoorbeeld het moment waarop ze Nina Simone ontmoetten. Te zien op Netflix.

5. Oasis – Supersonic
Binnen drie jaar van uitkeringtrekkende nietsnutten naar de grootste band ter wereld zijn. Dat doet wat met je. En dan verschillen de twee kapiteins op het schip ook nog als dag en nacht. Beide storten zich vol op alle  drank en drugs voorhanden én zijn gezegend met een hartgrondige fuck you attitude. Een prachtige ode aan één van de smaakmakers van de jaren 90. Of in de woorden van Liam zelf: ‘fucking biblical man!’ Te zien op Netflix.

6. The Hellacopters: Goodnight Cleveland
Een eye opener: deze Zweedse rockband is thuis wereldberoemd maar tijdens de tour in de VS moeten ze weer onderaan beginnen. Je ziet een goudeerlijke registratie van het tourleven van een sappelende band: uren rijden, stierlijke verveling, wachten, wachten, wachten, slecht eten, lekker zuipen en prachtige livebeelden van een band in topvorm in smoezelige, kleine cafeetjes. Te zien op Youtube.

7. The Last Waltz
Twee uur geweldige muziek, een rits gastmuzikanten van wereldklasse: de kroon op een prachtcarrière. Legend has it dat er een speciale ruimte backstage was ingericht om coke te snuiven. Daar werd door Neil Young zó fanatiek gebruik van gemaakt dat hij het witte poeder nog aan z’n neus had hangen bij z’n optreden. Regisseur Martin Scorsese was genoodzaakt om beeld voor beeld de neus te retoucheren: een monnikenwerk in de tijd van analoge film.

8. Searching For Sugar Man en A Band Called Death
Twee vergelijkbare documentaires en twee klasse verhalen over unieke artiesten die, hoe hartverwarmend, tientallen jaren na dato alsnog de waardering krijgen die ze verdienen. In beide gevallen scoor je ook een geweldige aanvulling voor je muziekbibliotheek, want Sugar Man zingt prachtige protestsongs en Death speelt loeistrakke protopunk.

9. Shine A Light
Een van de beste regisseurs ter wereld, Martin Scorsese, registreert een optreden van een van de coolste, beste bands ter wereld, de Rolling Stones. Het staat er allemaal haarfijn op en het klinkt klasse. Mooie realisatie is dat zowel de Stones als Scorsese zichzelf noch de wereld nog iets te bewijzen hebben. Toch gaan ze er volle bak voor. Tussen de liedjes door zie je hoe de productie tot stand komt, met alle stress van dien. Te koop via Youtube.

10. Anvil: The Story of Anvil
Dit is misschien wel de allermooiste. Anvil maakte indruk op Metallica en Anthrax, speelde voor duizenden fans maar raakte in het slop terwijl hun vakbroeders een miljoenenpubliek aan zich bonden. Toch gaven deze mannen tegen beter weten in niet op. Je ziet ze touren met een oude camper, ze worden na een show uitbetaald met goulash en vliegen elkaar uiteindelijk genadeloos in de haren. Het verhaal is even hilarisch als droevig maar uiteindelijk gaat dit verhaal over de kracht van vriendschap. Het meest fascinerend is hoe sterk het allemaal doet denken aan de mockumentary ‘This is Spinal Tap’, terwijl dit dus wél allemaal echt is. Te zien via Documentarytube.