Tickets

Zes dingen waar een kasteel uitermate geschikt voor is! 

gepubliceerd op 17 december 2019

Mañana Mañana speelt zich af rondom een kasteel en op een landgoed. Wij gingen op onderzoek uit: zes dingen waar een kasteel uitermate geschikt voor is!

Plunderingen

De zoekresultaten op Wikipedia liegen er niet om: bij kastelen hebben we doorgaans een heel romantisch beeld, maar in feite is het niets dan kommer en kwel. Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid werd in 1573 overgeven aan de Spaanse soldaten. De protestantse Lancelot van Brederode werd door hen onthoofd en het kasteel geplunderd en in brand gestoken. Of neem de ruïne van Brakel: dat is nu een sierruïne bij het 18e-eeuwse huis Brakel, maar het kasteel is belegerd, geplunderd en heeft geleden onder brandstichting. Ook ons eigen kasteeltje in Vorden kent de klappen van de zweep. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en pas dertig jaar later hersteld. Gelukkig worden we steeds liever voor elkaar en is er tegenwoordig geen sprake meer van plunderingen, maar alleen nog van party’s!

Party’s

Jawel, vorig jaar experimenteerden we er op los tijdens Mañana Mañana. Onze programma commissie, bestaande uit een paar oude rotten en frisse feestbeesten, besloot de kelder om te dompelen tot afterparty-plek. Lekker vuig en duister, tussen de ratten en dampende beats. Of er dit jaar gedanst gaat worden in het kasteel is nog maar de vraag. Het schijnt dat enkele middeleeuwse geesten kampen met epileptische aanvallen na de live techno en latin sets die werden ondersteund door flitsende verlichting. Dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Pyjama’s

Ook komend jaar zijn er, tijdens Mañana Mañana, enkele geluksvogels die hun pyjama niet aan hoeven trekken in een klamme, kleine tent. De winnaar van deze geweldige contest gaat zich straks, voor wat welverdiende nachtrust, in de kunstige kussens van het kasteel vleien. Maar geen stress, relaxxx: de kaarten zijn inmiddels in de verkoop en met een camper-/caravankaart kun je in je eigen kasteeltje overnachten. Vergeet je flanellen Pyjama niet!

Een prins kussen

Het is de droom van elke vrouw: een prins trouwen en hem kussen in het kasteel. Meghan Markle is het levende bewijs dat prinsesje spelen geen kattenpis blijkt te zijn. Mañana Mañana kent haar eigen kasteelvrouwe: Karin de Rouw. Of zij romantische scenes naspeelt in het kasteel weten we niet, maar je mag natuurlijk altijd zelf de prinses uithangen tijdens Mañana Mañana.

Duiventillen

Een kasteel was vroeger een zelfvoorzienende eenheid. Onderdeel daarvan was het houden van duiven. Dit was een exclusief recht voor een beperkte groep mensen. De duiven werden gehouden voor de mest en het vlees. Veel kastelen bezaten dus duiventillen of duifhuizen. Tijdens het ancien régime (de periode bedoeld waarin het Franse koninkrijk op absolutistische wijze werd geregeerd door het huis Bourbon, vóór de Franse Revolutie van 1789) was het houden van duiven middels het duivenrecht streng gereglementeerd. De aanwezigheid van een duiventoren was een teken van rijkdom.

Selfies

Hallloooo!!! Duiventillen…?! We leven toch niet meer in de middeleeuwen? Nee. Daarom gebruiken we het kasteel tegenwoordig met name veel als fotogenieke achtergrond voor selfies. In Nederland zijn er zo’n 1.200 kastelen en de kans is dus klein dat je er een tegenkomt op een doodnormale dinsdag. Daarom is zo’n festival bij een kasteel ook zo fijn. Even terug in de tijd, dagdromen, selfies maken… Gelukkig zonder plunderingen, dat wel! ​